Sunday, January 19, 2014

So long for personal writing...

Assalamualakum!


hello guyss...hmm lamanya saya tak menulis untuk diri sendiri kan? or you guys enjoy my travelling stories only? hehe...but nayy..i think once in a while i must write about myself too :P *in order to kill my boredom..geeshhh* Yay tahun baru! 2014 yakni.Apa azam baru? semua dah tercapai ke? bak kata matlutfi,azam dia tahun 2014 ini ialah ingin ada azam..Tadaaa dah tercapai! *lolololol you got meeee*

peristiwa yang menarik sepanjang tahun 2013 ialah saya jalan-jalan turki *ehem.person like me?..kaki jalan..hahaha* dan saya lulus tahun 5 final exam...hoorrraaaayyyy! ^_^ i couldn't be more happier! Alhamdulillahhhhhh....saya tak dapat bayang kalau saya perlu lalui lagi tahun 5 yang penuh dengan stress,kekecewaan,patah hati,putus asa.. *oh this feeling occured in the midst of my final exam* and tons and tons of books i need to read and memorize! Internal medicine and peadiatric subjects thanks for being kind to me.. *is it? apparently,internal medicine actually torturing me like hell!! Internal medicine ibarat pisau yang dihalakan kat leher dan menunggu masa untuk penggal je kepala saya T__T #ekzejeret*

officially im a final year student !!! hhooorraaaayyyy !! *again*  masa untuk kawennnnn ..horraaayyy *tak ade makne* ..tak ada duit bilanya nak kawen? GST dah dikuat kuasakan laaaagilahhh impian tu terkubur-kubur dalam debu debu pasir mesir *ecewah* ..nampaknya kena kerja dulu untuk kumpul duit sikit-sikit supaya boleh nikah..kalau tunggu duit nak cukup memang tak cukuplahh..so resepsi nya majless saya tangguh jauh2 sket..ke takyah buat langsung? hahaha *im not kidding!* ok stop pasal kawen.cheesy.

I need an adventure! target negara mana lagi yeh nak lawat? *wink wink* ohya! i do love reading all the comments you drop in my past entries..all of that asking about my istanbul trip..aahhh readings those comments buat saya sengih pagi petang siang malam! eventhough the comment just state "beli mana eh jubah tu" hahaha..*silly me* i dont know why,im just happy when people read my blog and asked for travelling tips! heeee thank you thank you!

Actually sekarang ni tengah bercuti lagi sebelum masuk kelas tahun 6..dijangkakan kelas buka bulan mac..im stucked in egypt! no money! because scholar tak masuk lagi selagi transkrip result tak diserahkan pada scholar.. right now i worry about my weight and body shape..hmmm umur dah meningkat ni metabolisme dah turun,jadi takleh melantak sangat macam zaman muda mudi dulu..i feel lazy and heavy! *not good not good* saya perlukan body yang fit..time to start my routine back which is jogging at the stadium! *mata berapi-api* misi untuk tidak makan nasi waktu malam..jadi hanya boleh makan salad or ayam/ikan..u can do it fa!

ok idea menulis dah tak ade... *so sad*

Monday, January 13, 2014

Dolmabahce Palace,Turki

salam..

awal pagi lagi dah keluar menuju ke Dolmabahce Palace untuk mengelakkan berbaris panjang semasa membeli tiket..


 photo DSC_0848.jpg

naik tram dari apartment yang kami stay

 photo DSC_0856.jpg

ini mesin topup tram card..

 photo DSC_0857.jpg

 photo DSC_0002.jpg

 photo DSC_0004.jpg

dah sampai kat front gate..

 photo DSC_0010-2.jpg

 photo DSC_0005.jpg

 photo DSC_0006.jpg

 photo DSC_0011-1.jpg

tiket nak masuk ni ada 20Lira dan 40 Lira..kami amik 40Lira sebab include nak lawat Harem (tempat kediamanan) Kamal Altartuk,dimana tempat dia meninggal dunia..nak tengok bilik tidur dia..

 photo DSC_0023.jpg

Dolmabahçe Palace, merupakan pusat pentadbiran utama Kerajaan Uthmaniyyah di Istanbul dari tahun 1856 sehingga 1922. Dibina pada zaman pemerintahan Sultan Abdülmecid I 

 photo DSC_0031.jpg

 photo DSC_0036.jpg

 photo DSC_0043-4.jpg

Juga merupakan kediaman rasmi Sultan dan keluarganya, menggantikan Topkapi Palace, yang ketinggalan dari segi luxury dan style (huhuhu).
Rekabentuk yang lebih Western dan moden berbanding Topkapi Palace.
Hiasan Dolmabahçe Palace ini lebih kepada kristal dan emas, manakala Topkapi Palace lebih kepada hiasan tradisional (jubin dan ukiran)


 photo DSC_0044-2.jpg

 photo DSC_0041.jpg

 photo DSC_0048-1.jpg

 photo DSC_0052.jpg

 photo DSC_0053.jpg

dalam palace ni kena ada tour guide yang akan terangkan sejarah palace ni..free of charge je..just berbaris untuk masuk ikut kumpulan..tour guide dia best..suara kuat dan clear explaination..

 photo DSC_0070.jpg

Dalam palace ni memang sangat mewah seni bina dia..

 photo DSC_0062.jpg

dalam palace tak boleh snap picture..jadi untuk reka dalaman saya cari melaui google

 photo Dolmabahcepalacestair.jpg

takjub tak tengok? >.<

 photo dolmabahcepalaceceremonialhall.jpg

Ceremonial Hall

 photo dolmabahcepalaceinside.jpg



 photo dolmabahcepalaceharemhall.jpg

 photo dolmabahcepalaceharem.jpg

comel je kan bilik tidur macam ni

 photo dolmabahcepalacetoilet.jpg

nah tandas cangkung

 photo ataturkbed.jpg

ini la bilik Kamal Altartuk..gambar tandas dia takde plak..sebab dalam tandas dia ada wheelchair die..guide tu cakap,kedudukan wheelchair tu dorang tak anjakkan pun selepas dia dah mati tu..jadi bila tengok bilik ni dan wheelchair tu rasa seram sejuk je badan sebab terkenangkan terseksanya dia sebelum mati kan kena siram satu rumah sebab badan dia berbahang sepanjang masa..pembantu di arahkan untuk letak ais dalam selimut beliau..

 photo Ataturk-latife-2.jpg

Kamal Altartuk..kematian nya merupakan pengajaran sehingga sekarang..bumi pun tak terima jasad dia..akhirnya mayatnya dibawa ke satu bukit ditanam dalam satu binaan marmar beratnya 44 tan.Mayatnya ditanam di celah-celah batu marmar.


 photo DSC_0074-1.jpg

di sekitar palace ni boleh jalan sesuka hati..memang terjaga la garden dia..banyak bunga kembang je suma

 photo DSC_0084.jpg

 photo DSC_0119.jpg

belakang palace macam zoo..tetiba jumpa ayam belanda gendut2..haha

 photo DSC_0129-1.jpg

 photo DSC_0131.jpg

lapar je rasa perut kan tengok genduts terkedek-kedek..

 photo DSC_0090.jpg

 photo DSC_0148.jpg

 photo DSC_0176-1.jpg

 photo DSC_0178-1.jpg

sombong merak ni..nak tunggu dia kembangkan sayap je tu kejar dia..ini dia dalam proses melarikan diri la ni..

 photo DSC_0182.jpg

sehingga ke sudah takde nye dia kembangkan sayap..

 photo DSC_0198.jpg

 photo DSC_0219-1.jpg

 photo DSC_0229.jpg


Ya..akhirnya habis la sudah semua entri mengenai Istanbul...hope you guys enjoy my writing..kalau ada sesiapa berminat nak lawat istanbul dan ada soalan boleh tinggalkan komen..im glad to help :)

till then...tata!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails